torsdag 2 september 2010

Resgods

Typiskt, när jag just hävdat annorstädes att jag sover väldigt bra nu så fick jag en orolig natt. Kanske en reaktion på att jag var ute och reste igår, och det är ju alltid lite emotionellt att träffa mamma även om det blev rätt bra.

Fast också - känner jag utifrån de tankar som följde med mig in i drömmen - något med att jag funderar över mina år inom psykvården. En annan värld som ändå varit min värld. Hopp och fruktan. Förvirring, hur passar jag in här? Folk som vill hävda att de förstår sig på mig, och sedan slänger ur sig något som alltför tydligt visar att de inte ser mig alls. Iskyla. Uttråkning. Och så plötsligt intresse, inkännande. Någon tar det där extra steget. Någon blåser liv i hoppet. Och sedan börjar cykeln om igen. Är entiteten psykvården bipolär eller? ;)

Jag längtar lite efter extremer. Önskar jag kunde vara oförblommerat positiv, eller frätande bitter, men som så ofta finns det både och plus allt däremellan, och gör det svårt för mig att sortera in mina upplevelser i prydliga + eller - fack.

Helt ärligt tror jag inte att jag hade överlevt utan psyk. Som sista instans har det trots allt fungerat. De har inte alltid fångat mig så elegant, men nätet har hållit. På ett sätt borde jag kanske nöja mig där.

Men... psyk har också orsakat mycket ångest. Den fruktansvärda upplevelsen av att inte kunna göra sig förstådd, att bli tolkad utifrån en bild jag inte känner igen (som vissa attityder jag mötte under den tid jag hade en borderline-diagnos). Jag hittar i journalen ibland en kortfattad kommentar: "har varit med i en sekt" men inget om vad detta faktiskt innebar för min del, vilka trauman jag bar på. Och självskadandet sen, så mycket mer uppmärksamhet på vad jag gjorde än vad jag kände. Ska man sedan lägga till alla misslyckade medicinexperiment...

Ändå. Psyko H och dr B och en och annan bland avdelningspersonalen (och den underbart trevliga sekreteraren i entrén!) har behandlat mig som en människa just när jag har behövt låna lite värdighet.

Vi är ju bara människor allihop. Jag har mina tillkortakommanden med att kommunicera mina behov och ta emot den hjälp som bjuds, att konfrontera verkligheten som den är. Psykpersonalen är stressade, fast i gamla rutiner, ibland rent okunniga. Inte alltid den bästa mixen. Med dessa förutsättningar har det ändå gått rätt bra till slut.

Men logiken åsido så bär jag minnena som en mantel. Syrgasmasken över ansiktet inför ect:n. Smuggla in knivblad på nya fantasifulla sätt eftersom utsikten att vara utan kändes outhärdlig. Att inte sova, bara stirra tillbaka på vaket. Bli av med läkaren jag äntligen lovats skulle bli min fasta kontakt, och inte få någon ny, bara för att få höra ryktesvägen att "alla dr X patienter fick en ny läkare utom en". Sedan plötsligt en ny skötare som tar en med på promenad och berättar hur mycket hon älskar sitt jobb, och man ser att hon menar det. Galghumorn tillsammans med medpatienter. Långa timmar i matsalsfönstret, spanandes på fåglar för att allt annat verkade oöverstigligt. Förmiddagar på akuten i total förnedring. Någon kommer med en kopp choklad. Flygturerna ibland, "jag är frisk!" Jag ville så gärna tro. Slagfältet i skallen. En utsträckt hand, "ring mig när som helst", jag ringde bara på kontorstid men jag kände mig lite, lite mera mänsklig, inte bara reducerad till en journalanteckning. En landstingsgul vägg.

Jag önskar jag kunde teckna. Det hade passat att teckna.

6 kommentarer:

  1. Psykvården har sina bra och dåliga sidor. Synd att ens bemötande ska vara så beroende av vem en möter, är det någon som bryr sig eller någon som borde byta jobb. Jag är iaf glad att det inte är odelat negativa upplevelser för dig. Men det är ju ett problem att de som ska hjälpa en ibland gör mer skada än nytta.

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Mm, alla år i psyk-vården, det finns ett och annat att fundera över, både bra och dåligt, lika många funderingar som det finns/funnits anställda man träffat på.
    Hoppas du får sova bättre i natt! Kram!

    SvaraRadera
  3. Charlyene - det är verkligen ett roulettespel. Att få ur mig hela historien värker i mig, men jag minns för dåligt för att skriva en bok och målar för dåligt för att skriva i bild. Nåväl, jag överlever.

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Miriam - ja tänk bara så många anställda jag mött, säkert hundra! Då är det klart att några är rötägg.

    Jag sover nog bättre inatt, snart kommer Mannen hem, han var borta på jobb igår natt.

    Kram!

    SvaraRadera
  5. Känner igen mig i många av de aspekter du tar upp inom psykvården. Att inte bli förstådd, att personalens klantiga och oförstående agerande ibland gör mycket mer skada än nytta. Som tur är finns det många fina människor inom vården också som med lite tur väger upp de negativa aspekterna. Tur att psyk finns, men samtidigt är det tragiskt att personal ibland bemöter patienter rent ut sagt oförskämt och nedvärderande. Men vad ska man göra? Då när man är mitt uppe i det svåra, på en avdelning, helt naket utlämnad, då spelar ju personalens ord och handling så oerhört stor roll. Nu snurrar jag kanske in mig i orden som vanligt igen......

    Kram i alla fall!

    SvaraRadera
  6. My - ja det är ju som du säger, när man är mitt uppe i alltihop har man sällan kraft att komma med åsikter och ta konflikter. Att gnälla på dåligt bemötande orkar jag sällan, men Mannen har ibland gjort det åt mig, han vågar vadsomhelst.

    Ibland när någon har varit extra schysst brukar jag däremot kommentera, tänker att om man uppmuntrar bra bemötande så kanske de fortsätter med det gentemot andra också. T.ex. en gång när jag var på "vanliga" akuten efter ett nära självmordsförsök och en självskada, så togs jag väldigt finkänsligt omhand av både sjuksköterskan och läkaren. Då gick jag dit några dagar senare och lämnade ett fint tackkort till dem i receptionen.

    Tack och kram själv!

    SvaraRadera