onsdag 11 augusti 2010

Bakåtknapp

Man ska inte älta det som varit, sägs det ofta, men ibland är det helt suveränt. Jag är glad att ha min gamla blogg kvar, och denna, kunna backa bandet. Önskar jag hade skrivit dagbok tidigare i livet.

I början-mitten av 2000-talet... jag var så djupt olycklig ibland. Mellan varven glad med familj och vänner, och ibland kom de där fantastiska dagarna då solen skiner bara för mig, men i botten var det ett helvete. Jag förstod inte vad som hände med mig, hur galenskapen och självdestruktiviteten gradvis svalde mig hel. Att något var väldigt fel med mig framstod i tydlig belysning när jag blev inlagd för hundrafemtielfte gången, och kom tillbaka för den hundrafemtitolfte. Men vad var felet? Taskig barndom, hjärncystan eller helt enkelt djupt personlighetsstörd? Ingen satte sig ner med mig och försökte reda ut begreppen. Bara hej till nästa hyrläkare. Visserligen fick jag terapi, och det var väl snällt även om det ärligt talat inte gjorde så stor nytta just då, men det mesta av jobbet fick jag göra själv. Läsa om självskadande, vrida och vända på mitt beteende, söka stöd hos andra kloka människor på nätet, inte bara för att lära mig om skadandet utan om livet i allmänhet. Senare började jag läsa om diagnoser och mediciner för att ha någon aning om vad de gjorde med mig, försöka ta tillbaka lite av makten i den mycket ojämna maktbalansen. Och inte minst fick jag lära mig lita på Mannen.

Jag blir sorgsen när jag läser mina egna ord. Så mycket smärta. Mycket jag inte skulle stå för idag. Men det känns viktigt att låta orden finnas kvar, en bekräftelse till henne som satt i förvirring bland pillerburkarna och bara ville att oljudet i huvudet skulle sluta, att hon fanns och ska lyssnas på och tas på allvar.

Så som jag hoppas att jag om tio år ska sitta och läsa detta och säga "det blev inte så bra alla gånger, men hon gjorde så gott hon kunde".

8 kommentarer:

  1. Du har kommit så otroligt långt! Blir stolt över dig! :)

    Och visst är det kul att läsa sina gamla ord, på så vis får man ju bekräftelse på sina framsteg.

    Bra jobbat!

    KRAM!

    SvaraRadera
  2. Du pekar på en viktig sak som psykiatrin är usel på: att utreda ordentligt och förklara. Jag har hört om många som har fått diagnoser slängda på sig, lite skjutet från höften sådär, och ingen förklarar vad det innebär. Det skapar nog mer ohälsa än det hjälper.

    Kram!

    SvaraRadera
  3. Ja, du har kommit långt, det förstår jag, utan att jag känner till din bakgrund mer än du har skrivit, och visst blir man sorgsen när man läser gamla rader men också glad över att den tiden är förbi. Det var en förvirrad tid. Idag är vi väl lite klokare, förstår mer kanske. Kram!

    SvaraRadera
  4. Puffan - tack snälla du! Ibland bryr jag mig inte om det förgångna men så kommer stunder som just nu där jag längtar efter att binda samman alltihop.

    Kram!

    SvaraRadera
  5. Charlyene - det är rent förskräckligt. Inte för att jag har någon idealiserad bild av den somatiska vården heller, men jag tror det är väldigt ovanligt att någon kommer in med magcancer och inget får veta, bara en burk piller "de är bra för magen".

    Bara för att jag är galen är jag inte dum.

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Miriam - ja, jag tror faktiskt vi har lärt oss en del på vägen. Ibland kunskap man har fått betala dyrt för, men så är väl livet.

    Kram!

    SvaraRadera
  7. "... en medelålders småstadskvinna, låter det inte lite trist? Jag piggar upp det med bipolära humörsvängningar och ett visst mått av elände i bagaget......"
    Dessa rader gillar jag hos dig och självklart dina inlägg som jag nu suttit och läst igenom.
    Bloggen jag nu skriver ifrån kan man säkert se och tolka på olika sett.....en del lyckas faktiskt riktig bra.

    Annars sitter jag just nu och försöker svar på mail och få fart på min Smärtblogg www.jernsaxen.blogspot.com som egentligen handlade ifrån början om fysisk smärta, men när jag nu/snart ska få fart på den igen så är den tvungen att självklart ta itu med den psykiska smärtan som är långt värre....har jag förstått både av egna och andras erfarenheter!
    Ha det bäst eller så bra som det bara går!
    Kram ifrån en som kallar sig för Oumberlige Peter!

    SvaraRadera
  8. Oumberlige Peter - tack för att du hälsar på. Förutom mina själsliga kramper har jag erfarenhet av fysisk smärta (fibromyalgi) och även om man inte kan ställa det ena mot det andra (man blir ju också ledsen av att ha ont) så tycker jag för egen del att psykisk smärta är svårare att tackla, svårare att koppla ifrån. Det handlar ju om ens eget jag.

    Lycka till med dina bloggar.
    Kram!

    SvaraRadera