tisdag 26 oktober 2010

Efter

Tack snälla alla ni för peppning. Jag kom iväg till tandläkaren, med liten marginal. Mannen var som tur var ledig och följde med och höll handen.

Väldigt snäll tandläkare, iransk tror jag. Jag fick ingen åthutning för att jag inte varit hos tandläkaren på så länge, bara förståelse. Han gjorde en undersökning, vilken jag klarade av med försök till djupandning, och så hade jag tagit Stesolid före. Eftersom jag innan hade föreställt mig att hälften av tänderna skulle behöva dras ut så var det faktiskt en lättnad att det bara var tre som skulle lagas. Tandläkaren sa också att om det absolut inte funkar när lagningarna ska göras så kunde han skicka mig till sjukhustandläkeriet där de har fler bedövningsmöjligheter typ lustgas tror jag. Bara att det finns alternativ gör mig lite lugnare.

Först skulle jag till tandhygienisten och bli lite städad i käften. När jag skulle boka tid hade de fått ett återbud samma eftermiddag. Jag var alltså hos tandläkaren på förmiddagen och tandhygienisten på eftermiddagen, hur jävla modig är inte jag! Men det var liksom lika bra att försöka trotsa rädslan så mycket som möjligt. Nuförtiden har de bedövningsgel på tandköttet när de tar bort tandsten, det var inte riktigt lika läskigt som jag mindes det. Jag ska tillbaka redan på torsdag och fortsätta!

Efteråt var jag helt slut. Hela kroppen värkte. Behövde mycket uppmärksamhet från Mannen för att varva ner.

Fick ett kostnadsförslag på vad alltihop ska gå på, givetvis väldigt preliminärt, kan ju dyka upp saker. Men runt 6000 kr. Hemskt mycket pengar, men jag var mentalt förberedd på det dubbla så det kändes ändå inte så hemskt. Om inte Mannen försörjt mig hade det ju inte gått, eller så hade jag fått låna. Usch att det ska vara så, är inte tänderna en del av kroppen? Visst, om man sköter tänderna blir det mindre att fixa så man kan resonera som så att man får skylla sig själv. Men man använder inte samma logik när det gäller en person med hjärtinfarkt, "betala för din operation själv för du borde inte ha ätit de där pizzorna".

10 kommentarer:

  1. Du är så jävla bra!

    Det är för jävligt att det ska kosta så mycket pengar, har aldrig riktigt förstått varför tandvård inte går in under högkostnadsskyddet. Är inte tänderna en del av hälsan, eller ses de som umbärliga för att de är "döda"?

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Tack Charlyene! :)

    Det är vansinnigt att tänderna ses som något separat. Klart man kan överleva utan tänder, man får väl dricka soppa. Man kan överleva utan ben också. Men vilken livskvalité får man? Jag tycker det skulle vara hemskt om framtänderna föll ut, det påverkar ju också enormt mycket hur omgivningen ser på en. Att det i dagens samhälle ska vara en kostnadsfråga och alltså en social markör är ju hemskt.

    Kram!

    PS. Har sett på "Inferno" nu, du lät väldigt klar och redig, skulle gärna sett mer av dig istället för det där radioprogramstjafset.

    SvaraRadera
  3. För att inte tala om hur mycket tandvärk kan förstöra för en. :(

    Tack! Tydligen har vissa tagit illa vid sig av att jag använde ett visst ord i TV, men jag ansåg att utan det hade jag inte varit ärlig...

    SvaraRadera
  4. Tandvärk är den värsta värk jag vet (och då har jag fött två barn) :(

    Rätt lustigt på sätt och vis, att några kan hänga upp sig på ett ord, som om att det jobbiga i sammanhanget inte är att människor lider, utan är att andra får höra om det. Det var ju helt befogat i sammanhanget att säga så. Sägs väl fler svärord i dagens "trevliga" underhållningsprogram.

    Kram!

    SvaraRadera
  5. Tänder är viktiga till så mycket. De påverkar talet enormt också.
    Här är en intressant upptäckt om en annan grej tänderna har för betydelse för vårat välbefinnande.
    http://medicinskaccess.se/index.php/Nyheter/Ny-bok-om-munnen-oppnar-for-kopplingen-tander-och-demens.html

    SvaraRadera
  6. Förstår att du kände dig slut! Hela dagen med arbete i munnen och som du dessutom får betala dyrt för! 6000 kr, jag hoppas innerligt att jag inte behöver en tandläkare. Inte för att det inte behövs, men vart skulle jag hitta såna pengar? Vilken tur att din man kunde hjälpa dig, det är såna saker man har en man för....ja och så betala notan förstås.

    SvaraRadera
  7. Paperclip - tack för länken, så intressant!!

    SvaraRadera
  8. Miriam - för bara några år sedan så hade det inte gått, då hade vi knappt några pengar. Fått låna av mamma då (usch!) Nej, får passa på nu för när Mannen går i pension snart blir vi fattiga igen...

    Jag hoppas du hittar någon lösning, förr eller senare blir man ju tvungen att gå, tyvärr.

    SvaraRadera