måndag 6 oktober 2008

Syntes

Jag är min sjukdom.

Tror inte på en själslig essens, ett oföränderlig personlighet. Jo, nog finns det hos alla drag som är mer stabila än andra. Vi föds med en giv på handen, gener och kemi, men får och kastar en massa andra kort under spelets gång. Allt som verkligen påverkar mig psykiskt påverkar vem jag är, för min identitet är ett uttryck för alla dessa samlade bitar. Även när jag distanserar mig från en historisk bit, "nej det där är inte jag längre", så definierar jag mig i relation till den biten, med eller mot.

Det finns funktioner och erfarenheter hos mig som av många skulle definieras som friska, andra som kallas sjuka. Alla är de jag. Vissa saker är oerhört inrotade, annat mer flyktigt, men mitt jag är en ständig färskvara. Det som definierar mig idag behöver inte vara det som definierade mig igår, eller imorgon (hallååå, axelvaddar! sektoffer! filmjölk! punkare! kontorsråtta! virkade grytlappar! psykfall?) Samtidigt paradoxen: allt det som någonsin påverkat mig är en del av mig för alltid. Även det jag vill låtsas att jag kan kapa alla band till. Det jag försöker radera lämnar en utklippt silhuett, man kan fortfarande se formen.

4 kommentarer:

 1. Mycket bra inlägg, jag känner igen mig mycket. Det finns mycket i mig som är hur friskt som helst...men ibland så..ja...

  Vad roligt med förlovningen förresten.

  Ville lämna lite information

  Nu finns det ett RSS-flöde för oss som bloggar med eller om bipolär sjukdom där du är med!

  SE:

  http://bippoqueer.wordpress.com/2008/10/06/bippo-bloggar-om-bipolar-sjukdom/

  för olika möjligheter att sprida flödet och t ex lägga det på din blogg.

  SvaraRadera
 2. Tack! Tassar genast över för att kolla...

  SvaraRadera
 3. Shit asså, det här inlägget satte griller i mitt huvud :)
  Jag är alltid så trött på människor som hela tiden måste kontra med "Du är inte din diagnos" varje gång jag pratar om att jag har borderline. Som om dom skulle vara rädda för något, att jag skulle få mer uppmärksamhet än dom eller nåt. Men jag ÄR ju faktiskt min diagnos. Min diagnos är en del av mig och allt som är en del av mig bildar MIG, det är ju allt det som gör att jag är den jag är. Precis som att jag ÄR kvinna, jag ÄR vuxen, jag ÄR ambitiör, jag ÄR en humoristisk människa, jag ÄR osäker och blyg i vissa situationer....ja, allt det och lite till bildar MIG. Borderline är en personlighetsstörning vilket innebär att personlighet, så som känslor och annat, är drabbat. Och min personlighet är ju JAG.

  Du har så rätt så rätt angående din kommentar i min blogg. Jag hade en kompis som sa till mig en gång angående den kompisen jag fick mejlet av igår: "Hon ser så töntig ut så jag skulle aldrig våga visa mig tillsammans med henne" So what! Man hoppas ju att personer som beter sig så själva blir drabbade en dag.
  Jag tycker också det är viktigt att verkigen vara tacksam och se när människor hjälper en, vilket den tjejen gör. På så sätt både ger man och tar.
  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag antar att människor som tjatar mycket om "du är inte din diagnos" mest menar väl. Att man ska ha ett värde som något annat än en störd patient. Att man inte ska identifiera sig så mycket med ett sjukdomsbegrepp att man glömmer att leva.

  Det kan bara kännas lite för svart-vitt för mig ibland. Hade varit lättare att se det så om det gällt min gallblåsa, den kan jag se som ett objekt som inte i någon stor utsträckning formar min personlighet. Men enligt mitt sätt att se (eftersom jag inte är religiös annat än när jag är väldigt upp eller väldigt ner) är mitt psyke mitt jag.

  Jo, nog kan det också i såna kommentarer finnas en viss önskan från omgivningen att slippa konfrontera hur obehagligt det kan vara med ett psyke som inte följer normen. Som om ens problem bara var en jacka man kan hänga av sig.

  Säkert kan "jag är inte min sjukdom" för vissa funka som ett bra mantra, en affirmation för att stärka självkänslan. För mig blir det för ologiskt för att det ska fungera. Jag kan vara lite för cynisk för mitt eget bästa.

  SvaraRadera