onsdag 3 november 2010

Vidöppen

En rush ikväll, intensivt välbehag i kroppen trots överlastad hjärna, eller kanske på grund av. Vi åkte på Forskningens dag. En lång eftermiddag med föredrag. Det mest spännande tyckte jag var att man forskar på kopplingen inflammationer-depressioner som eventuellt öppnar dörren till nya behandlingsmetoder: http://www.vetenskaphalsa.se/depression-kan-bero-pa-inflammation/  Något mindre spännande kanske att man kommit fram till att ensamstående invandrare med låg ekonomisk status boende i förort hade större risk för psykisk ohälsa (vem kunde tro det?) Vinkade åt Sofia Åkerman, tänkte kolla in posterutställningen men det var för mycket folk för att komma fram, men på webben hittade jag en, denna intressanta jämförelse mellan bipolär sjukdom och borderline: http://www.vetenskaphalsa.se/wp-content/uploads/2010/10/ForskningensDag2010_11.pdf

Det kändes bara så roligt att sitta på en föreläsning igen, även om jag flöt iväg ibland.

På tåget hem träffade vi på vår vigselförrättare, en färgstark liten liten dam, läkare.

Fick också utkastet till artikeln om mig (bara i en studenttidning), det var inga gigantiska fel och vi är överens om vilka bitar av vårt samtal som ska bort. Var lite kul att bli intervjuad, det har jag ju aldrig blivit angående livet som psykfall, bara annat. Nu är detta bara ett studentprojekt så det blir knappast någon större spridning. Det jag egentligen tycker är roligast är att jag fick testa på intervjusituationen och klarade det bra, blev inte ens särskilt knäckt efteråt.

Mannen håller på och röjer duktigt bland kartonger och papper. Hans dotter och barnbarn kommer hit över långhelg så det gällde att gräva fram gästsängen under högarna så jag har någonstans att sova. Jag står mest och hejar på. ;)

Jag mår verkligen så bra, går en decimeter ovanför golvet.

8 kommentarer:

  1. Underbart!

    Det där med forskningens dag lät intressant. Vad modig du är som låter dig intervjuas, jag är en riktig fegis vad det gäller sådant....än så länge.....

    Ha en fin dag och hoppas du fortsätter gå en dm över golvet....av lycka förstås. Men glöm inte att sätta ner dem någon gång ibland för att jorda dig....det är aldrig fel :)
    kram!

    SvaraRadera
  2. Skulle vara kul att se intervjun i färdigt skick! (När och var den nu utkommer, du kanske kan maila mig nåt om det när det blir aktuellt, om du kommer ihåg det...)

    Gationca i blått, 07:49

    SvaraRadera
  3. My - jag vet inte om jag är så modig direkt, det är nog mer att jag gillar att prata om mig själv. Som märks i bloggen. ;)

    Ska försöka jorda mig också. Det ordnar sig säkert för vi får två 4,5-åriga pojkar hit i eftermiddag, då har man inte tid att flumma omkring. :)

    Kram!

    SvaraRadera
  4. Laura - visst får du se intervjun. Inget litterärt mästerverk, ganska rätt upp och ner, men jag ser det som att jag har gjort en liten insats för hennes fortsatta karriär (snart klar journaliststudent). ;) Ska fråga om tidningen läggs upp på nätet.

    Kram!

    (Gationca låter som en brasiliansk fotbollsspelare.)

    SvaraRadera
  5. Sambandet mellan depression och inflammation var mycket intressesant. Fantastiskt vad den mänskliga kroppen egentligen kan innehålla och hur lite vi vet om det...

    Fråga: När jag drar muspekaren över en länk i din blogg kommer det fram en liten ruta med länken i. Har du valt det själv, eller är det något som blogspot har lagt in?(Förstår du vad jag menar eller låter det bara jättekonstigt?)

    Kram!

    SvaraRadera
  6. Charlyene - jag har lagt in det som en gadget för länge sedan, Snapshots http://www.snap.com/ Nu när jag kollar på deras sida verkar det finnas en gräslig massa varianter. Det jag har fungerar inte längre för mig ser jag. Orkar nog inte bry mig för tillfället. :)

    Kram!

    SvaraRadera
  7. Precis det som nämns i artikeln om likheter mellan IPS och bipolaritet är nåt som min psykolog pratat en delmin. Han hade också tagit del av nåt material där även adhd också ingick.
    Han menade att det skulle inte förvåna honom om dessa tre diagnoser kommer att få en gemensam titel om tio år (ja grovt sammanfattat). För visst finns det samband.

    SvaraRadera
  8. Osynliga - ja, det finns samband, och också många skillnader (som diskuterades i artikeln). Ska bli spännande att se hur det kommer att betraktas i framtiden. Författaren till artikeln talade kort på Vetenskapens dag och sa att det är väldigt livlig debatt mellan olika forskare.

    Hur diagnosgränser i allmänhet ska dras är ofta ingen självklarhet. Människor är ju mer komplexa än så. Ändå tycker jag att diagnoser fyller en funktion, de pekar ut vissa drag som det faktiskt går att se att t.ex. de flesta deprimerade lider av, och det kan användas som startpunkt för en behandling. Men i slutändan måste var och en ses som individ, och där brister det ofta...

    SvaraRadera