fredag 25 maj 2012

Om

Jag ska banne mig sätta mobilen på väckning varje morgon, för jag känner mig klart gladare när jag bara sover lagom mycket. Och så har jag en halvtimme-timme mitt i natten då jag är klarvaken, ska sluta bekymra mig över det och bara acceptera att så funkar min sömn.

Övertrött igår kväll, så där att det kryper i kroppen och man bara vill försvinna. Fortfarande rätt matt och krypig, men det är bara att ta sig an en ny dag. Handdukar i tvättmaskinen och påklädd och redo. Häpp!

Lite socker i botten så går medicinen ned, eller i detta fall lite salt smak från litiumtabletterna. Jag kämpar verkligen. Pratade med Syster I om det och kom fram till att en del av det nog är min ovilja att acceptera måsten och ultimatum. Så många år av måsten, och nu vill jag känna att jag väljer, men det försvinner när alla säger till mig att jag ska ta medicinerna. Alla jag känner d.v.s. Sedan läser jag i ex. Aftonbladet hur dåligt det är att ta piller mot allting, terapi är mycket finare, och yoga och ayurveda. Jag borde veta bättre än att fatta beslut utifrån sådana källor men jag erkänner, jag blir påverkad, sugs in i stigmat. Pillerknarkare. Jag har bevis på bevis att tio års terapi inte löste alla mina problem och varje gång jag slutat med medicinerna har det gått illa. Ändå målar jag om verkligheten.

En tanke jag har ibland är att jag hittar på allting. Att bara jag tänker om så skulle allt bli bra. Det ger mig en känsla av att ha kontroll, omnipotens. Däremot fungerar det tydligen inte i den kalla verkligheten. :/

Åter till den heliga sommardagen. Ska bli lunch på torget med Mannens ena son och hans mamma. Jag är måttligt intresserad av att vara social men det kanske blir småtrevligt ändå.

Gårdagens stora glädjeämne var att min äldsta son som endera dagen avslutar fem års utbildning har fått jobb. Han fick t.o.m. två erbjudanden samma dag. Härligt att han genast får börja inom sitt fält, jag är överlycklig för hans skull.

Hänga tvätt, håhåjaja.


10 kommentarer:

  1. Fuck them säger jag om de som påstår att piller är skit och terapi är bäst. Jag har provat både och sedan -97. Utan piller blir det kaos. Periodvis är det bra med en kombination men inte terapi HELA tiden. Nu minsann ska jag utredas av överläkare på öppenpsyk. De ska se vilken form av terapi jag behöver och om det bör ske nån medicinändring. Är skräckslagen för ändring av medicin. Äter ju "bara" Sertralin men vet vilka hemska biverkningar det gav att sätta in den och förstår att det är samma att ta bort den. Vill inte... vill inte....

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, jag hoppas att det blir en vettig utredning som mynnar ut i något som faktiskt hjälper. Sätta ut SSRI är inte så skoj (har gjort det tre gånger) men om man är förberedd på att det kan bli jäkligt så tycker jag att man klarar det bättre än man tror. Jag har gjort det ganska snabbt, det känns mer men pinan blir kortare resonerar jag. Fast jag vet att det blir värre för en del personer än för mig, jag är rätt tålig och van när det gäller medicinutsättningar.
      Nu är det ju inte säkert att du måste ta bort Sertralinet alls så en sak i taget...

      Radera
    2. Den värsta biverkningen är illamåendet. Ökat ångest skulle jag kunna stå ut med om jag fick vara helt sjukskriven hela tiden men INTE att må illa

      Radera
    3. Kan ana att det skulle vara riktigt hemskt för dig :( Jag har nog inte mått illa i någon större omfattning, bara andra saker.

      Radera
  2. Usch är det litiumet som smakar illa? Min pyskolog har bestämt sig för att sätt in det om det funkar rent fysiologiskt. Ogillar ju mediciner och även om jag fungerar obalanserat i vardagen och litium ska vara ett bra alternativ så ogillar jag det starkt vilket min psykolog också vet...jag ska nog prova, kanske. Ha en bra dag. Här blir det tvätt och sol. En bra kombination. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det smakar inte så illa, bara lätt salt. Jag har märkt att väldigt många är rädda för just litium. Själv tycker jag absolut inte att det är värre än många andra mediciner. Enda biverkningen av betydelse jag har är viss påverkan på sköldkörteln så jag måste äta Levaxin, det är inget jag känner av men syns på laboratorieproven. Även om mitt liv fortfarande är upp och ner så har det genomsnittligt blivit bättre sedan jag fick litium.

      Sol och tvätt är bra!

      Kram!

      Radera
  3. Det är inte lätt det där med piller och måsten. Förstår hur du känner dig, jag är i samma sits - alla säger åt mig vad jag skall göra och det känns som om min vilja inte räknas.

    Jag hoppas att du får en bra dag ändå, trots tankar på sådant.

    Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det verkar vara ett dilemma för många med olika sorts kroniska sjukdomar, men jag tror ändå att det är känsligare när det gäller psyket, det handlar ju om en själv, ens tankar och känslor och upplevelser som ska stöpas om. Att göra det utan protest vore nästan konstigt...

      Har kunnat släppa tankarna på det mesta idag faktiskt, åtminstone i några timmar.

      Kram!

      Radera
  4. sååå roligt och tacksamt när det går bra för ens barn :)
    piller äter jag 15-20 om dagen. bara att gapa och svälja. sen om det är omega3, seroxat, alvedon eller maxosol spelar mig ingen roll.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man blir så lycklig, framför allt när de själva är lyckliga och får göra sånt de trivs med.
      Folk är nog lite olika. Jag har inte heller så svårt med omega-3 och sånt, det är psykpillren som spökar.

      Radera