måndag 12 april 2010

Själsupplevelse

Nu framåt kvällen sätter rastlösheten in. Känslan av att något måste hända, och att detta något med nödvändighet måste vara något annat än det man just håller på med. Är dessutom lite trött och orkar inte ta itu med något på riktigt.

Längtar till imorgon. Fasar för imorgon. Ska tillbaka till psyket. Det troligaste scenariot är att jag får träffa läkaren och blir utskriven. Nu när jag varit hemma på permis ett par dagar känner jag djupt hur mycket hellre jag är hemma. Och det borde ju gå, även om jag bara varit hyfsat stabil i två dagar så kan jag inte bara gå där och skrota och vänta på att något elände eventuellt ska inträffa. Men så kommer då den där skrockfulla rösten fram och kraxar om alla tidigare gånger jag misstagit mig på min sinnesjämvikt. Jag vet att Mannen litar mycket på att jag själv vet vad jag behöver, tyvärr känner jag mig inte alls lika övertygad. Nåväl, jag får sova mycket inatt så det går fort, vill bara ha ett slut på detta.

Efter-psykbryts-sorgen börjar infinna sig. Inte depression, men ett vemod över att saker blivit som de blivit. Idag känslan av att antagligen inget avgörande hade kunnat göras annorlunda, jag har fått stöd, jag har fått mediciner som funkat temporärt och tagit bort det mest akuta, jag har inte tvingats till något. Ändå har det varit så plågsamt (och någon dag då och då, himmelskt). Förvirringen. Vad i allt detta jag upplevt är jag? Vill ha min själ tydligt inringad, i en låda, kanske en brudkista från Ljusdal. Inte dessa spretiga trädgrenar som hela tiden växer och vissnar. Nej nej, jag vet att en låda inte vore bra för mig, hårt och begränsande, jag vet att jag ska sträva att efterlikna trädet. Det är mycket jag vet att jag borde.

När jag känner mig feg och karaktärssvag upprepar jag som ett mantra: jag har iallafall slutat röka. Har man slutat röka är man någonstans en god människa, eller hur Aftonbladet? (och det var 25 år sen men det räknas väl ändå?)

5 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. Jag har inget smart att säga såhär innan första kaffekoppen för dagen har kickat in ordentligt. Men jag känner igen vemodet och att inte riktigt lita på sig själv. Hoppas att du får stanna hemma och att stabiliseringen varar.

    Kram!

    SvaraRadera
  3. Hoppas du kan hitta lugnet i dig och att du ska komma till någon sorts klarhet. Klart att man vill hem. Men inte om man inte är redo. Jag tror du vet.
    Jag har också klarat av att sluta röka. Det kunde jag fast det var så svårt. Kan jag plocka fram den styrkan igen? Någonstans finns den väl fortfarande??

    SvaraRadera
  4. Charlyene - smarthet eller inte, tack för din lyckönskning.
    Kram!

    SvaraRadera
  5. Miriam - jo, även om jag vill känna mig fri så inser jag någonstans att det är klokt att fortsätta vara inskriven ett par dagar till. Bara för säkerhets skull.

    Visst finns styrkan där, den uttrycker sig bara på olika sätt, gäller att hitta rätt på hur man styr den dit man egentligen vill...

    Ta hand om dig!

    SvaraRadera