onsdag 26 maj 2010

Sammanbrott

Jag åt imponerande mängder fett och socker igår och känner mig expanderad idag, men bryr mig måttligt. Får ta en promenad. Det är halvsoligt ute. Har fått ett myggbett, wheee sommar.

För att vagt fortsätta på föregående inlägg, hur blev det så här? När jag blev officiellt psykfall var livet för mycket kaos för att jag till slut skulle reda upp det. Totalt misslyckats med studierna, jagad av traumatiska minnen, en separation - jag sov knappt och måste gå upp vid 4 för att hinna till jobbet. Blev förvirrad, fick minnesluckor, en dag vaknade jag till framför spegeln med en kniv mot halsen. Hela tiden kände jag mig som en skådespelare som fejkade ett sammanbrott, det här var inte jag, bara jag tryckte på knappen skulle allt sluta. Men jag hittade aldrig knappen.

Så har jag känt det senare också, att det är jag som styr över allt som händer. Kanske är det ett sätt att inbilla mig att jag har kontrollen, makten. Hellre orsak och ond än ett offer. Så jag kämpar för att trycka på knappen och det lyckas inte, och självförebråelser följer. Jag är ond och dessutom misslyckad. Det som sker i mitt eget huvud borde jag ha koll på. Skammen får mig att sjunka ner i svagheten, jag fixar ingenting. Ibland blir jag kataton, kan inte tala, röra mig, vara någonting. Ibland straffar jag mig via min kropp, smärta, fara. Plötsligt blir jag sprudlande glad och tror att jag har hittat knappen, bara för att bli grymt besviken.

Med myrsteg har ändå någon sorts början till acceptans infunnit sig. Nej, det här var inte vad jag ville med mitt liv. Tidigare såg jag ju inget samband, varje gång jag mådde dåligt trodde jag att det var en enskild händelse och inte del av ett mönster. Nu ser jag bättre att jag helt enkelt får inkorporera mediciner med allt vad det innebär och en lugn takt i min livsstil. Sluta famla efter allt-eller-inget-knappen, finns den så är det ju fantastiskt men jag kan inte gå år ut och år in och vänta på att hitta den. Du har mental diabetes, tanten, deal with it!

6 kommentarer:

  1. Vad bra uttryckt, :) "mental diabetes".

    SvaraRadera
  2. Alltid lika glad om jag kan underhålla. ;)

    Kram!

    SvaraRadera
  3. att vara i kontroll är väl den värsta formen av illusion när man mår dåligt. fixa-knappen finns inte och ändå upplever man så starkt självförakt.

    jag hejar på dig. du har mycket styrka som kan formulera detta. vilja fly offer-rollen vilket innebär skuldpåläggande.

    Truls

    SvaraRadera
  4. "Men ryck upp dig då!" Man internaliserar en oförstående omvärld blandat med sin egen brist på förståelse - hur kan man begripa galenskap?

    Tack snälla Truls.

    SvaraRadera
  5. Jag har också letat efter den där av- och påknappen länge nu. Men som du säger, det finns ingen sådan knapp. Skit också! Man kommer alltid att ha jobbiga stunder OCH bra stunder. Jag tror det gäller att verkligen försöka se de positiva sakerna. Du verkar ha en härlig självinsikt i vilket fall som helst och du går framåt!

    Kramar!

    SvaraRadera
  6. My - jag är väl inte känd som Fru Positiv precis, men jag försöker så gott jag kan att uppskatta det jag har i mitt liv som ändå är bra - familj, vänner, att det är grönt och fint ute... Jag mår riktigt uselt ibland men ändå totalt sett bättre än för några år sedan, och det är jag tacksam för.

    Tack för dina snälla ord!

    SvaraRadera