lördag 1 mars 2014

Hysterika

Ramlade över en länk.
http://www.funktionellasymptom.se/#/anfall/4541247140

Oj. Tänk om jag haft den informationen för 30 år sedan. Eller om åtminstone någon inom vården förklarat det för mig senare. I många år hade jag troligen det som i länken ovan kallas dissociativa anfall med samtidig depersonalisation/derealisation i samband med kraftig ångest. Jag föll ihop ungefär som en svimning fast var vid medvetande, kunde höra men bara inte styra kroppen eller öppna ögonen eller tala. Det kunde vara uppåt en halvtimme. Jag kan inte framkalla det medvetet. Så mycket obehag det har vållat mig. Känslan av att bli galen, rädslan att inte kunna försvara mig i det tillståndet, skammen när folk har trott att jag gjort det bara för att få uppmärksamhet (den dagen jag verkligen känner att jag vill ha uppmärksamhet till vilket pris som helst så ska jag gå naken längs Storgatan!)

Det har inte inträffat några anfall de allra senaste åren, jag vet inte exakt varför, men skit samma, bara jag slipper dem.

8 kommentarer:

 1. Det är alltid skönt att få en förklaring. Att jag har fått ord för mina dissociativa symptom har gjort enorm skillnad för mig, även om jag ännu lider av dem i lika hög utsträckning som för lite över ett år sedan då jag för första gången fick höra ordet. Jag vet att det inte bara är jag.

  Vad skönt att du sluppit anfallen de senaste åren, jag önskar att det fortsätter så!

  Kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man behöver ord för att kunna tänka.Jag håller tummarna för att det ska bli bättre för dig också.

   Kram!

   Radera
 2. Jag har pratat med rätt många som har liknande upplevelser som du. Och jag har själv varit med om liknande. Och många hävdar att när det gäller dissociation så fungerar Abilify ganska bra mot det. Men oavsett vad det finns för skäl till att du slipper sådant, så är jag glad för det. Det är ju riktigt plågsamt.

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De senaste 7? åren har jag tagit Abilify av och till i varierande doser, den räcker inte till för att stabilisera men jag tycker ändå den hjälper till att ta bort jobbiga tankar. Skulle kunna vara så att den också verkat på dissociationen, vem vet? Ja hursomhelst är det skönt att jag slipper, och jag önskar alla andra frihet från eländet också.

   Kram!

   Radera
 3. Fy sjutton för att inte bli trodd då man mår dåligt, inte mår man bättre av det. Skönt att du äntligen fått ett svar på vad det är som händer dig. Hoppas att du inte behöver uppleva det igen.
  Ha en skön Söndagseftermiddag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det skulle hända igen så vet jag nu åtminstone vad det är och då kan jag ta lite lättare på det, inte ta det så personligt.

   Ha en fin söndag själv, så här i början på våren :)

   Radera
 4. Bara tanken av att inte bli trodd kan ju skapa hur mycket ångers som helst. Hoppas att andra i liknande situationer slipper upp leva detta.
  Vilken tur att du sluppit flera sådana anfall!

  Kramar från ett grådisigt Karlskorna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har varit i en del sjuka situationer pga anfallen. Inget jag önskar någon. Kanske ska jag skriva om någon händelse.

   Grådis här också, men jag skickar en måndagskram!

   Radera