tisdag 18 mars 2014

Pillertrixande

Apropå att jag fick betala för Stesoliden så är här en artikeln om sakernas tillstånd:

Det håller på att byggas upp en ohelig allians mellan en del läkemedelsföretag och apotekskedjorna som innebär att priset på vissa läkemedel skjuter i höjden. Det är läkemedelsföretag som helt eller delvis drar bort läkemedel från läkemedelsförmånen för att på så sätt kunna sätta vilka priser de vill. Läkemedlet får då inte längre något statligt stöd, men samtidigt blir prissättningen fri. Dessutom får apoteken inte byta ut ett läkemedel som namngivits i receptet mot ett generiskt likvärdigt om läkemedlet står utanför förmånen.

http://www.dagensmedicin.se/blogg/mikael-nestius/lakemedelsforetag-och-apotek-dribblar-bort-patientens-forman/

I mitt fall kunde jag alltså inte byta ut mitt 50-pack mot två st 25-pack som hade gått på högkostnadsskyddet.

Jag lägger också in en länk till apoteksbranschens respons. De menar att huvudproblemet är förbudet för apoteket att byta ut medicinförpackningen på receptet mot en motsvarande men billigare/förmånsberättigad medicinförpackning. Det låter onekligen som en bromskloss.

http://www.dagensmedicin.se/debatt/debattmarkliga-slutsatser-om-priserna-pa-lakemedel/12 kommentarer:

 1. Är det här förklaringen till att Nitrazepam inte ingår i högkostnadsskyddet? Jag har nämligen aldrig förstått varför. En annan konstig sak med den medicinen är att priset på den konstant kryper uppåt :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jepp. Det är bara 100 st och 200 st förpackningarna som ingår i förmånen.
   Min smygande misstanke är att läkarna oftast skriver ut de små förpackningarna för det är inte tänkt att man ska ta så många, och då tjänar läkemedelsföretagen mer. Det verkar ofta vara lite billigare äldre läkemedel som trots allt inte kostar så mycket att köpa så att folk backar - att betala 110 kr för Stesolid kan jag klara, hade den kostat 3000 kr så hade det ju inte gått. Att priserna går uppåt gissar jag hänger en hel del ihop med att varje apotek får sätta sitt eget pris, och i dagsläget finns det ingenstans du kan jämföra priserna mellan apoteken om du inte sätter dig och ringer runt till alla, så de sätter sina priser så högt som de vågar.

   Radera
  2. Hm. Det är ju ingen jättesumma på nitrazepam heller eftersom jag får ekonomisk hjälp av familjen, men eftersom jag köper var 25:e dag så är det lite drygt om den som senast jag hämtade kostar 140 kr... när den kostar 113 känns det mer okej.

   (ARGH, att privatisera apoteken var och är en så totalt idiotisk idé. Ett apoteks mål måste vara att sälja så lite som möjligt, inte tvärtom)

   Radera
  3. Och här kommer något sjukt: en ask med 100 st 5mg kostar 72 kr om man betalar för den, och ingår dessutom i förmånen. Kolla jämförpriset!

   Jag är också skeptisk till avregleringen i många hänseenden. Visst, vi har fått ett par till apotek i vår lilla stad men vi hade redan tre så det känns inte som något jättelyft. Nu får man själv ringa runt för att kolla vilket som har ens mediciner. Försöker ha förutseende och beställa på nätet men det funkar inte i alla lägen. I förlängningen blir man lite orolig för att det ska bli svårare att få tag på mediciner som mindre grupper behöver och allt krut ska läggas på "vardagsmediciner" som kan krängas till den stora massan.

   Radera
  4. what. Det är ju nästan värt att försöka få större förpackningar utskrivna... även om jag kan tänka mig att de inte kommer vilja att jag har den mängden tabletter. Men med tanke på att jag bara skulle behöva betala 36 kr istället för 140...

   Jag bor i en stor stad och här har det blivit så många apotek att det är löjligt. Jättemånga apotek som säljer typ.. smink, måltidsersättning och GB-glass (ja, på riktigt).

   Radera
  5. Har du någon nära dig som kan vakta dina mediciner så innehåller 100 st-asken fyra kartor med 25 st på varje. Om läkaren köper det upplägget vet jag inte.

   Halva golvytan är smink och hudkrämer och en massa sockrade power bars. Suck.

   Radera
 2. Jaha..nu fattar jag varför det blev annorlunda med pappas medicin. Ännu en sak till listan att hålla koll på. Får nog sätta mig in i detta lite mera ikväll när jag kommer hem från mötet.
  Tackar för att du håller mig uppdaterad!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trist när läkarna inte har koll och apotekspersonalen inte säger något i förväg utan först när man står där med sin ask i en påse. Man får tänka på att själv gå in på FASS och läsa fliken för förskrivare, där finns en sammanfattning av de olika förpackningsstorlekarna längst ned på sidan för läkemedlet. EF betyder "ej förmån".
   Lycka till!

   Kram!

   Radera
 3. What the?!? Det är ju sjuk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen det drabbar ju ingen fattig *sarkasm*

   Radera
 4. Läs gärna det här också. Om apoteken hade laglig rätt att hjälpa kunderna genom att byta till ett alternativ som är billigare och/eller ingår i förmånen skulle mycket av detta problem vara avhjälpt, särskilt i ditt fall.

  http://www.dagensmedicin.se/debatt/debattmarkliga-slutsatser-om-priserna-pa-lakemedel/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länk. Det förefaller onekligen vara här som mycket av problemet ligger, åtminstone i de fall jag hört om bland oss konsumenter.

   Radera