fredag 14 mars 2014

Miljötänk

Det har ofta förundrat mig hur inredningen på psyk har valts ut. Det är inte så hemskt länge sedan de renoverade lite. Första väntrummet är inrett i knallrött, svart och vitt. Bilderna på väggarna, i samma färgskala, har vassa, kantiga former. Tavlan jag ser mittemot mig när jag sitter där får mig att tänka på sårtejp.

Igår hade de fått upp en ny liten tavla i andra väntrummet. Väggen är vitmålad, men det sitter kvar röda larmknappar i en beige fyrkant. Man måste medge att tavlan matchade färgerna exakt. Beige bakgrund, övre delen av en röd pinnstol skymtar, och så en lång svart sladd hängande från taket med en naken glödlampa. Antagligen är jag bara "yrkesskadad" (hihi) men stol under en hängande sladd ger inte sådär riktigt mysiga associationer. Gärna provocerande konst när jag självmant söker upp den på gallerier och muséer, men på psyk (och andra sjukhusavdelningar) vill jag nog hellre bli lugnad, det finns liksom drama nog redan.

Nä, om jag skulle låta datorn starta om för uppdateringar nu, den tjatar och tjatar.


12 kommentarer:

 1. I trappen till receptionen passerar jag BUP:s traumaenhet, genom glasdörrarna kan man se en stor tavla med en man som ser väldigt hotfull ut. En av de sämsta konstplaceringarna jag skådat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men vad i h-e, en person med en enda hjärncell borde fatta hur olämpligt det är! :(

   Radera
 2. Jag har ingen erfarenhet från miljön du beskriver men det verkar ju lite märkligt att man inte har en lugnande miljö just där du så beskriver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gäller tyvärr även en del andra avdelningar på sjukhuset. "Vanliga" akutmottagningens väntrum är skrikigt orange, också nyligen ommålat.

   Radera
 3. Jag har också funderat på detta. Dock har min mottagning ett akvarium i väntrummet. Det förlåter de andra inredningsmissarna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, ett akvarium! Det var ju ändå bra tänkt.

   Radera
 4. Tack fina du för dina rader som alltid är fina att läsa och med styrka!
  Jag har funderat på detsamma och jag avskyr inredningen, men det finns säkert en tanke bakom det också. Tänk vad man tjänar pengar på mediciner osv :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv för fina foton och små inblickar i ditt liv!

   Radera
 5. Man ska tydligen inte bli glad innan man ska in till läkaren/kuratorn/psykolog osv...
  Det vore ju underbart om man kunde ha en skön soffa, harmoniska tapeter, musik, akvarium(som på krakelsprakel ´s mottagning) , mattor, massagestolar och en skön och glad inredning osv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller verkligen med dig! Jag kan inte detaljerna, men jag hörde talas om någon mottagning i Stockholm på 90-talet som gjordes riktigt mysig, men det funkade inte för alltför många patienter ville komma dit...

   Radera
 6. Ja vilka väntrum det finns...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar om inredaren själv skulle vilja bo i den miljön?

   Radera