tisdag 25 mars 2014

Värdering

Igår ytterligare ett spöke på tv. Inte något som drabbat mig själv, men något jag vet tillräckligt mycket om hur andra har drabbats för att känslorna ska svalla.

Ville somna om imorse, men lagom när jag började flyta iväg så ringde min mamma, lika bra att ta sig upp ur varma sköna sängen.

I psykhuset mötte jag en kompis, vi skulle på samtal vid samma tid, så vi fikade i kafeterian efteråt. Jag tror vi har känt varandra i tolv år, delade rum på psykavdelningen. Vi vet var vi har varandra.

Dr C ringde. Jag tog blodprover nog att mätta en vampyr igår - litium, valproat (Ergenyl), njurar, lever, sköldkörtel, blodsocker... Ergenylen är fortfarande på nedre gränsen till terapeutiskt värde, vi får se om jag behöver höja den. Det som står ut är TSH som stigit igen till 7 någonting, vilket kan betyda att sköldkörteln inte är i balans. Har inte varit ordning på det värdet sedan de glömde att ge mig Levaxin när jag var inlagd i december. Så det blir nya prover nästa vecka. Dessutom mycket långsam nedtrappning av Seroquel. Jag (och många andra) håller ju jämt på och trixar hit och dit med mediciner så det känns ganska rutinartat.

Trött i huvudet, men åt lite lax med Mannen, ena sonen ringde bara för att prata, helmysigt. Ska planera någon bra helg framöver då vi kan åka upp, jag har kvar ett presentkort på en schysst restaurang som jag fick i julas av honom och hans fru så vi måste ju upp och äta.

6 kommentarer:

 1. Ja du. Det där med mediciner. Insättning. Utsättning. Blodprover. Uteslutningsmetoden. Blah!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter femton år börjar det kännas lite gammalt. Å andra sidan är det tryggt att vara proffs på området. Oftast fattar jag om något är en biverkning eller om det är jag. Kan läsa FASS och relatera halveringstider till förändringar i min status under dygnet. När läkarna föreslår något nytt piller vet jag redan vilken typ av medicin det är, i vilka sammanhang det vanligen används, vanliga biverkningar och om det liknar någon medicin jag tidigare använt. I början tog jag bara (eller inte tog) det som skrevs ut, och det var mindre lyckat. Tänker att jag kanske haft en bättre medicinering långt tidigare om jag hade haft bättre koll. Å andra sidan, den kollen är det ingen inom vården som serverat mig på silverfat utan den har jag fått skaffa själv.

   Radera
 2. Man måste liksom vara sin egen läkare idag, för att kunna vara sjuk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, tyvärr. Och så gäller det samtidigt att lägga fram sina egna idéer diplomatiskt för vissa läkare gillar inte patienter som "googlar sina symptom". Suck suck suck. Jag kan åtminstone ta mig igenom en text i FASS, långtifrån alla kan det. :(

   Radera
 3. 7 det ska väl vara under 2,5...nya riktlinjer..inte undra på om du mår dåligt,,,kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, och framför allt så har värdet varit stigande trots att jag tar mitt Levaxin. Jag har blivit tröttare och segare de senaste dagarna, och det kan ju ev. vara relaterat, men det mesta som varit jobbigt på senare tid har varit mer psykologiska faktorer. Alltid är det något.
   Kram!

   Radera