fredag 21 mars 2014

Våldsideologi

Det är kväll och det hann knappt ens bli dag. Jo, jag gick upp vid 8 som vanligt efter en hel natts sömn, men fick inte mycket gjort, och vid 12 somnade jag till igen. Fram till 15. Varpå jag inte fått mycket gjort, utom att kolla min deklaration, 2k tillbaka :) Tänker på saker att göra, men det mesta blir inte av, utom det här inlägget då... istället tittar jag på folk som skriker på varandra på DrPhil. Mannen sliter i köket med disken. Jag är trött igen.

Blev ledsen när jag skummade rubrikerna i Dagens Nyheter:

All tvångsvård i Uppsala läns landsting ska granskas efter en anmälan om att en kvinna spänts fast i bälte 29 gånger, flera av dem i strid med reglerna. ”Det är fruktansvärt hur man behandlar dem som tvångsvårdas”, säger kvinnans far.
Kvinnan, som är i 30-årsåldern, sökte självmant psykiatrisk vård och blev senare inlagd på grund av sitt självdestruktiva beteende.
Läs hela artikeln här:
http://www.dn.se/nyheter/sverige/patient-baltad-29-ganger-nu-granskas-varden

Jag kan acceptera att man kanske måste bälta om någon går bärsärkagång och är farlig för andra. Men jag har varit inlagd minst 15 gånger, kanske fler, ibland 1-2 månader i stöten, och det är rätt sällan som någon fått riktigt våldsamma utbrott. Ärligt talat vet jag inte ens var de har bältessängen, om de har någon. Visst, jag har varit rätt desperat och självdestruktiv ibland, några krossade kaffemuggar har det blivit, men personalen har hanterat det. När jag sedan hör om (inte bara denna artikel utan annat jag läst) patienter på andra ställen som bältas till höger och vänster, då blir jag förbryllad - är de mycket vildare i andra delar av landet och måste ha annorlunda behandling? Det verkar inte logiskt. Observera i artikeln hur samma kvinna efter att ha bytt läkare kunde vårdas i ett år utan fler övergrepp.

Ska jag titta på speeddejtande nördar nu? Ack ja.


6 kommentarer:

 1. Jag skrev ett långt inlägg men det FÖRSVANN fan........
  Tar upp stafettpinnen en annan dag........
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, synd, jag hade gärna läst ditt inlägg. Dumma bloggermonster!

   Kram!

   Radera
 2. Jag förstår inte heller. Där jag blir inlagd när jag blir det, bältas det väldigt mycket. Till exempel bältade de en artonårig smal person varje dag i flera månader, eftersom hen dunkade huvudet i väggen/slog sig själv annars. Det eftersom det inte "var rimligt att" personalen skulle behöva hålla i hen istället.

  En gång var jag med om att en annan patient verkligen gick bärsärkagång, det var riktigt obehagligt. Det tog lång tid och krävde mycket personal för att överhuvudtaget lyckas bälta personen, som förstås blev fullständigt vansinnig och fortsatte vara aggressiv mot allt och alla under närmsta dygnet.

  Jag får sån ångest av bara tanken på att bli fastspänd på det där viset. Det måste vara fruktansvärt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker också att det låter vidrigt att ligga fastspänd i timmar. Kan inte låta bli att tänka på att många som mår dåligt har någon form av erfarenhet av övergrepp.

   I fallet i artikeln var uppenbarligen bältningen ingen effektiv behandlingsmetod heller, hon "lärde" sig inte att vara lugn utan de fick upprepa det 29 gånger. Var är logiken?

   Radera
 3. Jag har aldrig blivit bältad som tur är (vad jag vet iaf), men ack så många som blir det och då väldigt lätt dessutom. Det bästa är, om det måste, när någon flippar totalt är isoleringrum och SAMTAL.
  SAMTAL FRÅN BÖRJAN skulle göra att man kanske slapp "flippa" .
  Så underbart med alla grävande journalister som granskar hur det faktiskt kan vara. Tex som Daniel Velasco.

  Kram och igen, tack för dina rader.
  Har letat efter indiankrasse men ej hittat, men tio andra sorter... Hittade busk krasse som jag köpte häromdagen . Ska läsa på om den och om den går att äta. Indian krassen var så vacker (tack för tipset)
  När jag stod där i affären och kollade efter krasse fanns du i mina tankar (S, som är en fin människa och en kämpande människa) =)

  SvaraRadera
 4. Jag tror också att lugn och sansad mänsklig kontakt skulle kunna förebygga så mycket av de dramatiska situationerna...

  Vad jag minns så är buskkrasse en sorts indiankrasse som växer lite mer som en buske, finns också slingerkrasse som har långa rankor. Lycka till med din odling! Så mysigt att du tänkte på mig ♥

  Kram!

  SvaraRadera