söndag 26 april 2009

Knivtrick

Det drar, sliter, rycker, kryper försiktigt och förrädiskt inpå - "men bara en gång, en gång är ingen gång, varför uppoffra din vilja för omgivningens bekvämlighet" och när det argumentet inte går hem, "vem f-n tror du att du är, tror du att du kommer undan så enkelt, tror du att vi som bor i ditt huvud och vet bara skojar?"

Så jag kramar isbitar och tuggar ingefära, för den fysiska sensationens skull, en momentan chock. Det känns en aning tidigt att ge sig ut, men senare ska jag hitta någon ursäkt för att gå och gå, helst ute bland folk, frenetiskt fylla huvudet med banaliteter som nagellack i exakt rätt nyans. Något som inte frammanar känslor.

Har varit uppe sen 03.30. Inget lugnande/sövande igår, motståndet är starkt mot att använda sånt regelbundet (däremot skulle jag glatt ta hela burken om inte överjaget klev in med en ogillande min och avstyrde det hela).

Varför kommer det här tillbaka? Har klarat mig undan så länge, alltså inte kämpat undan det, utan förutom enstaka korta stunder har tvångskänslan inte längre funnits där. Jag har kunnat skriva om det och prata om det utan att famla efter kniven. Nu känns det som ett kvävande krav, som en hånflinande mara på min bröstkorg.

Den ibland avgrundsdjupa klyftan mellan förnuft och känsla blir så tydlig. Jag måste gå emot känslan, men när jag gör det känner jag en stor sorg, även när det är nödvändigt så känns det som att utplåna en del av mig själv. Sorgen över att inte ens jag själv står ut med mina våldsamma, farliga sidor.

5 kommentarer:

 1. Önskar av hela mitt hjärta att jag kunde skriva ngt bra. Jag vet bara att det man förbjuder sig är lättare att jaga. Jag äter aldrig så myclet som när jag sagt åt mig själv att jag inte får...

  SvaraRadera
 2. Tack Kimmi, att du läst och dessutom skriver något alls räcker bra.

  Känner igen det du beskriver; samtidigt finns det inget "bara lite" här, det eskalerar snabbt om jag släpper efter.

  Bara att kämpa på antar jag.

  SvaraRadera
 3. Jag känner igen det här med tvång som knappast går att stå emot. Och när känsla och förnuft inte kommunicerar med varandra.

  Jag hoppas att du klarar att kämpa, att stå emot. Önskar att jag kunde hjälpa dig på något sätt.
  Maila när du vill.

  Kramar, jag tänker på dig

  SvaraRadera
 4. Tack Bloggullet, det känns verkligen skönt att ha fina människor som hejar på mig. Jag tar en timme i taget.

  Kramar tillbaka!

  SvaraRadera
 5. Jag hoppas att du orkar stå emot. Och jag tycker du är så stark som gör det. för det är inte lätt. en stund i taget.

  tack för din kommentar i min blogg. jag svarade dig där.

  styrkekramar.

  SvaraRadera