fredag 10 april 2009

Jag

Här sitter jag med min vita Höganäsmugg med starkt presskaffe och känner hur lugnet sprider sig. Kaffe, o du min trofaste vän. Snart kommer jag nog kunna somna om.

Var rastlös och konstig igår kväll, trots att jag promenerat till arbetsträningen, till F&S och hem, gått på stan i ett par timmar plus varit på gymmet. Nu känns det bättre även om jag är spänd i kroppen.

Tänker på vem jag är. Tankar, känslor, beteende - inget av dem går ju att förlita sig på. Man kan (uppenbarligen, som framgått här på sista tiden) tänka hur skruvat som helst, bara för att det finns i ens huvud behöver det inte stämma ihop med någon utifrån sett observerbar sanning. Att känslor kan lura in en i helt vansinniga situationer har väl de flesta av oss upplevt. Och beteende - hur ofta uppför vi oss inte på sätt som avviker från det vi helst skulle vilja och känner för. Vad är vilja förresten? Vi blir ju inte medvetna om våra tankar förrän efter att beslutet redan fattats i hjärnan (läser mig så sakteliga fram i boken om biopsykologi). Det jag kan komma fram till är att jag är ett samlingsbegrepp för alla dessa högst osäkra faktorer - säkert finns fenomenet "jaguppfattning", men bara för att man "vet" att "det här är jag" så behöver det inte betyda att man egentligen har koll. Hur ofta lär man sig inte nya saker om sig själv?

Äh, det är väl som vanligt vår mänskliga drift att leta mönster och samband i allt. Som att jag+nattsudd=pretentiös kvasifilosofi. Jaja.

4 kommentarer:

 1. Jag funderar ständigt på allting, det tar aldrig slut. Låter intressant att läsa psykologi, jag skulle vilja läsa massor. Sen orkar jag inte, och det tar tid att smälta allt man läser.
  Jag önskar dig en fridfull och glad påsk.
  Kramar

  SvaraRadera
 2. Bloggullet - jo, nog finns det mycket att tänka på... men man kanske ska vara glad ändå att man är en sån person som reflekterar över saker. Även fast det kan bli jobbigt ibland också.

  Tack och detsamma till dig!
  Kram!

  SvaraRadera
 3. Du jobbar verkligen med dig själv just nu. Försöker göra det samma men det tar på huvudet. Var också rastlös igår så det visslade om det. Är rastlös idag med. Funderar på att cykla en sväng. Att gå finns inte på kartan. Har skoskav från helvetet och saknar Honom...

  Hoppas du trots tankar och funderingar kan ha en riktigt fin Påsk. Kramarom.

  SvaraRadera
 4. Kimmi - förvånar mig inte att du har skoskav, så flitig som du har varit, men snart är nog fötterna härdade igen. Jag har lite mentalt skoskav, tror jag, av allt tänkande. Fast idag har jag rensat hjärnan med en shoppingdag. :)

  Glad och harmonisk påsk önskar jag dig!

  SvaraRadera