måndag 30 december 2013

Reträtt

Har åtminstone lämnat lägenheten två gånger idag, först för att lämna blodprov och sedan matinförskaffning. Vill ha lax imorgon på nyårsafton. Mannen har fortfarande väldigt skral aptit, man nästan ser hur han krymper dag för dag, men ibland lyckas jag lura i honom det ena eller andra.

Gick ut igår också, för att hälsa på en kompis. Flera av mina vänner har det tufft på ett eller annat sätt just nu, jag försöker lyssna men är inte riktigt närvarande. Reflexen att gömma mig i grottan är stark. Någon sorts uppgivenhet lägger sig över mig, att mänskligheten ska vara så jävla korkad, fast det kan man i högsta grad applicera på mig själv också, har gjort en del idiotiska saker under årens lopp. Och jo, jag bryr mig, för annars skulle det inte kännas. Bryr mig om andra, bryr mig om mig själv. Men allt lämnar fingeravtryck på mina armar nu som jag inte kan borsta bort. Finns det en pausknapp?

Jag är inte deprimerad nu, men någon sorts överkänslighet dröjer sig kvar, stabilt som fjärilsvingar. Dessutom det ständiga orosmomentet vårdapparaten, Syster C slutar om några veckor, Dr E har slutat, så det hänger i luften vilken sorts kontakt jag ska ha. Jag blir inte på något sätt förtvivlad när personal slutar, jag är alldeles för van, men det är ändå jobbigt att behöva lära känna nya människor stup i kvarten. Usch så trött jag är på att dra min historia. Ju mer jag pratar om historiska händelser ju mer overkliga ter de sig. Ett annat liv, en annan tid.


6 kommentarer:

 1. En vän till mig genomgår traumabearbetning. Då får hen spela in sig själv på ljudband, när hen berättar om för jävla jobbiga händelser. Och så får hen lyssna på det en gång om dagen tills det känns så uttjatat att det inte känns traumatiskt längre. Kanske det är så det är för oss alla? Att vår historia dras om och om igen, tills vi inte längre riktigt orkar bry oss... Fast det är ju klart, det är ju ändå störande att behöva berätta samma sak om och om igen för nya människor. Minns när jag var inlagd i våras och hade x.vak (hua, va störande!) och alla "nya" som satte sig frågade "vad hände?". Snacka om tröttsamhet.

  Tror faktiskt att vi alla behöver vår tid i grottan. Perioder då vi behöver vara själva och inte riktigt medverka i världen. Människan må vara en social varelse. Men det betyder ju inte att vi är sociala hela jäkla tiden.

  Om jag glömmer bort att säga det senare, så säger jag det nu: Gott nytt år!
  Varm kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag tror absolut att det också finns en positiv sida till att mala om allt gammalt skit, saker jag fick panikattacker och mardrömmar av för tio år sedan rör mig inte i ryggen nu. Det känns mest störande att behöva dra det för att jag själv känner mig ganska ointresserad, och det mesta borde redan stå i journalen.

   Tror du har rätt angående grottan. Ladda batterierna som man säger.

   Gott Nytt År själv!
   Stor kram!

   Radera
 2. Du skriver så väl att jag nästan önskar att du skulle skriva en bok. Så bra att du petar i mannen lite mat så att han snart återfår sina krafter. Hoppas laxen låter sig smaka :-)
  Vill passa på att önska dig ett Gott Nytt År och att vi med ny energi tar oss in i 2014.

  Massor av kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får snart skriva den där förgrömmade boken, så som folk tjatar ;)

   Hoppas också på kraft och liv för oss alla 2014.
   Gott Nytt År och kram!

   Radera
 3. Matinskaffning är jobbigt när man inte mår bra.....som tur är har jag en liten akutaffär 20 m bort..... bortskämt va!
  Ju sämre jag mår desto mindre orkar jag med andras bekymmer..... det är nog en naturlag. Ve den som söker stöttning hos mig när jag är inlagd och är så krafttömd att alla taggarna är utåt. Jag kan också känna att man lagt sig till med en attityd av att vara inkännande och att vilja lyssna på allvar på alla...... men man ORKAR inte alltid - det bara är så. kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. 20 m låter lagom :)
   Nej man är bara människa, kan inte alltid spela barmhärtig samarit. Man får pausa och sen komma igen.

   Gott Nytt År!

   Radera