söndag 28 september 2014

Myror

Sov över tio timmar, men jag gick en långpromenad igår eftermiddag tillsammans med en hundförsedd vän, så det kanske var friskluften :P

Efter bara dessa enstaka mindfulnessövningar är jag lite extra medveten om kroppssensationer just nu (typ fötterna mot golvet) samtidigt som det snurrar extra i skallen. Hmmm. Lyssnar på sentimental country som tröst, hur nu olycklig kärlek kan vara tröstande. Babblar lite extra tvångsmässigt på "sociala media". Har försökt under dessa dagar att göra veckans andra uppgift på kursen, att observera när jag och andra dömer/värderar (positivt eller negativt) och det är rätt överväldigande och ställer etiska frågor. Om jag klassificerar kaffet jag dricker som gott eller äckligt känns inte så dramatiskt eller avgörande, annat än när det gäller vad som hamnar på inköpslistan, men när jag läser i en amerikansk tidning om en man som rövat bort små barn och mördat dem, fyller det då en funktion om jag förhåller mig neutral, eller behöver jag snarare fördöma för att bibehålla min moraliska kompass? Som sagt, mycket man kan fundera på.


11 kommentarer:

 1. Hmm... jag har också tänkt en del på sådant i och med att jag yogat mycket. Ledarna pratar ibland om det här med att döma. Att låta bli "orena"/"fula" tankar om både sig själv och andra. Det är både svårt och ibland värt att ifrågasätta, tycker jag. Även om det generellt kan verka vettigt?

  Hoppas du får en fin söndag. Här är i alla fall strålande ute. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag har nog lite svårt för absoluta sanningar... Även om jag inte tycker att precis allt är relativt, utan att vissa saker är mer relativa än andra, och där någonstans blir det riktigt komplicerat ;)

   Tack, har haft en rätt lugn dag.
   Kram!

   Radera
 2. Jag har just börjat på mindfulness (igen efter fyra års uppehåll). Har saknat detta.
  Ikväll blir det jag och spikmattan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Roligt att du kunnat börja igen om du saknat det. Spikmattan var det ett tag sen jag hade framme, bra idé.

   Radera
 3. Mindfulness är nu min "medicin" enligt min psykolog. Meditation, andrum och kroppsskanning varje dag. Om det hjälper? Svar: Ja! Men det är så svårt att komma ihåg att göra det. Och ofta är jag så upp i varv inom mig att jag inte ens ids försöka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju bra om det hjälper dig! Kanske kan du bestämma dig för att göra det vid en viss tid?

   Jag tror det kan vara bra för många människor, men är inte klar ännu över om det är bra för mig just nu, beroende på min bakgrund, men ska testa lite till.

   Radera
 4. Mindfulness påminner lite om någonting som på engelska nämns som "being in the zone" ( http://sv.wikipedia.org/wiki/Flow )- men med denna skillnad att fokus här läggs på medvetenhet om omgivningen och kanske inte ett specifik syssla.

  Upplevde det många gånger när det "verkligen gällde" - oftast i sportsammanhang men även i verkliga livet. Just då kan jag frikoppla mig helt från alla känslor och betrakta allting som ett kedja av händelser där allting är bara logik och jag har fullständig kontroll över mina tankar och allt som jag väljer att inte tänka på finns bara någonstans i periferin =)

  Roligt att det finns ett sätt att komma dit på ett annat sätt =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag upplever det som ögonblick då mina tankar inte hyser någon själviskhet alls. Då jag kan ta beslut utan någon egoism alls.

   Radera
  2. Finns nog flera olika sätt att uppnå liknande mentala tillstånd. :)

   Jag har märkt att jag har rätt lätt för att gå in i lite speciella tillstånd, dissociation, hypnotisk trans, avslappning, stark koncentration och brist på koncentration... på gott och ont. Eftersom jag även har negativa erfarenheter är jag lite rädd för att experimentera hur som helst, vill gärna ha en handledare som förstår min sida av saken och som har kunskap, och än så länge vet jag inte riktigt om det kommer att fungera med just den här kursen. Men det är ingen liv-eller-död-fråga direkt.

   Altruism känns bra för de flesta människor (om man inte är någon sorts psykopat eller liknande), så på ett plan kan man säga att det är egoistiskt att agera utan egoism. ;)

   Radera
 5. Tror att vi alla behöver ta oss lite tid för mindfulness. Stanna upp lite och andas för att varva ner lite. Vi börjar med yoga nere på badis snart och har tänkt att jag ska ta och passa på att gå då om jag är ledig. Sen kanske man kan fortsätta hemma.
  Ha nu en fin start på denna vecka som har börjat blåsigt hos oss.
  Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa lite yoga kan vara kul, det ska du absolut göra.

   Fortfarande rätt soligt och ganska varmt här, sådär 17-18 grader. Träden har knappt fattat än att de ska byta färg.

   Kram!

   Radera