tisdag 30 september 2014

Åsiktsregistrering

Har inte gjort så många knop idag, utom en tvätt och lagat kycklinggryta.

Log lite i mjugg åt att Peter Jöback sjöng vackert på riksdagens högtidliga öppnande, nya vice talmannen har ju yttrat ett och annat homofobt uttalande tydligen.

Annars har jag inte mycket ork till politiska tankar. Eller jo, på ett bakvänt sätt. Jag har aldrig hållit på med partipolitik, men på ett annat sätt har varit involverad i något som jag inte kan beskriva som annat än fascistiskt i människosynen. Visst hade jag inte onda avsikter, och visst är det rätt längesedan nu, men det är en knäckande upplevelse att inse hur blind man kan vara, hur grupptrycket bokstavligen får verkligheten att möbleras om. Kan man ens någonsin veta att ens heligaste värderingar klarar ett stresstest? Försöker att inte grubbla men tankarna dyker upp då och då.


7 kommentarer:

 1. Fascism får mig (föga överraskande) att tänka på Mussolini, våldsstyre och nationalism =) Det jag dock inte riktigt begriper mig på är hur kan nationalism inte vara traditionsbunden- en sådan nationalism grundas ju endast på väldigt tunna pelare eftersom då handlar det endast om ifall man är ett av folket eller inte (fast här har det väl ingenting med rasism å göra?) för att sedan upphöja folket&nationen- att styra över andra. Lustigt nog så skulle man kunna säga att dom flesta länder är lite smyg-fascister i detta avseende: allt är ju bra så länge ingen säger emot dom största grabbarna på gården =)

  Mina tankar om demokrati kretsar kring det faktum att man kan fatta även fel beslut på ett demokratiskt sätt och att hur taskigt det än låter så vet dom flesta människor inte alls hur man styr över ett land och bara för att många röstar på en sak betyder inte att dom har rätt (ibland känns det som att vissa har en så stark tro på demokratins makt att dom till och med skulle rösta igenom ifal 2+2=5).

  Mänskligheten verkar ha en ovana att anpassa problemet till sitt agerande istället för att anpassa sitt agerande och respons gentemot problemet (allt ifrån klimatfrågor till ekonomi). Det är ungefär som att gå in i ett brinnande hus och låtsas att det bara är en väldigt varm dag... =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde finnas någonting som heter rationalism =)

   Det jag har lite svårt för med demokrati är att landet styrs av folk som i vissa fall inte skulle anses vara behöriga för att jobba med sånt som dom nu styr över. Tycker att det borde bli mer så att: tar man hand om miljö frågor så ska man vara utbildat inom sitt ämne- likasom med sjukvård, skola och allt annat...

   Radera
  2. Har varit långsam med att svara på din kommentar, men tänkte ändå säga att jag i princip håller med dig. Demokrati är ett svårt ämne. Jag kan förstå att en del lockas av tanken på en envåldshärskare, men de brukar ju inte vara så lyckade de heller...

   Finns faktiskt en filosofisk inriktning som heter rationalism :) Ett gäng gubbar särskilt på 16-17-1800-talen som menade att man kan uppnå full kunskap om verkligheten genom att tänka sig fram till alla svar genom sitt förnuft. På andra sidan stod empiristerna, som menade att man fick svaren genom att observera verkligheten. Typ. Gissar att debatten fortfarande pågår bland filosofer, men det är inte riktigt min cup of tea. ;)

   Radera
 2. Tvätt och mat är en hel del så nog har du varit duktig. Det där med mat tycker jag tar sin lilla tid även om det inte alltid är själva matlagningen som tar tid. Det ska handlas, handlas och planeras så dagarna går.
  Idag är det möte på jobbet så det är inte så mycket annat som hinns med :-)

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ju egentligen oändligt med tid, men tankeförmågan hänger tyvärr inte alltid med och då blir det som det blir. Fast har man inga småbarn hemma är det inte jordens undergång om det blir havregrynsgröt eller pizza ibland. :)

   Kram!

   Radera
 3. Ja det är lätt att dras med......men ofta kvicknar man ju till o ändrar till sin egen riktning igen så småningom. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och lov har man väl ändå oftast en grundpersonlighet som tittar fram igen förr eller senare. :)

   Radera