lördag 30 augusti 2014

Svampstuvning

Idag har jag skyllt på regnet, gömt mig inomhus och tittat på tv-serier varvat med att bara ligga raklång utan att tänka. Mannen var iväg och jobbade en stund och kom hem med dammsugare till mig (a.k.a. grönsaker ;) )

Lite yrsel, trötthet, huvudvärk, kroppsvärk - bara en minnesanteckning. Visserligen har jag ätit Voxra i sådär tre år men den här dossänkningen förlöper rätt smidigt ändå, särskilt med tanke på att man inte kan "smyga" ner Voxra för den finns bara i doserna 150 mg och 300 mg, tabletter som inte får delas. Å andra sidan hänger den kvar rätt länge i kroppen vilket brukar underlätta.

Från gift till gift, så äckel-fascinerar det mig att så många tydligen lyckas svampförgifta sig. Varför inte nöja sig med enkla, goda sorter som kantareller, trattisar och karl johan? Och hur får man i sig vit flugsvamp? Champinjoner plockas bättre i matbutikens hyllor, om det är den man egentligen är ute efter. Sedan fattar jag att det finns en liten grupp personer som trånar efter ett svamprus och klantar sig, ja vad kan man säga, not my cup of tea. Nåväl, jag har gott om torkade trattisar kvar från förra året så jag skippar nog svampskogen, så bidrar åtminstone inte jag till statistiken. ;)

Blir tidig kväll.

12 kommentarer:

 1. Alla dessa meds. Antingen insättning, biverkningar eller utsättning. Men jag är glad att det förlöper bra.
  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tänk om man hade bokfört hur många dagar man har lagt på medicintrixandet!! Men jag är också glad att det gått bra så här långt.

   Kram!

   Radera
 2. Jag plockar inte svamp för allt i världen eftersom jag är livrädd att bli förgiftad ha ha....... Till och med kantareller har ju en busig like som är giftig...... Nä svamp ska köpas på willys eller liknande......
  kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bor man inte mitt i en svampskog så är det en jäkla massa jobb dessutom att överhuvudtaget hitta svampen ;) Fast man kommer förstås ut i friska luften. Jag plockar helst trattkantareller faktiskt, har man väl lärt sig dem är de bombsäkra, de växer dessutom rikligt i klungor, kräver minimalt med rensning (blir inte maskätna) och funkar utmärkt torkade. En kanske borde göra lite svampsoppa idag... :)

   Kram!

   Radera
 3. Lyckas man å käka upp en flugsvamp så hjälper det nog inte att man försöker å hålla sig till dom enkla svampsorterna heller- då ska man inte plocka svamp alls. Heh förstår inte riktigt varför man skulle vilja plocka champinjoner när det finns massvis med mycket godare svampar här i Sverige.

  Iaf så jobbade jag själv i skogen i nästan 2 år och det finns ingenting bättre än en frukost ute i bushen en solig men kylig höstmorgon då luften luktar svamp och skog samtidigt som allting är täckt av dagg och alla träd börjar å skifta färg =)

  Hur som helst så kommer jag ihåg att du åkte tåg till Hälsingland förra året och jag skrev att du säkerligen skulle få se mig fälla träd längst järnvägsspår, jag gjorde det faktiskt dock i Gästrikland =) men just denna dag var vi 2 km inne i skogen =)

  Ha en bra dag =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fastnade på det här med flugsvampen... hur kan man missa? Men sedan läste jag artikeln i Hallandposten http://hallandsposten.se/nyheter/halland/1.3397790-flera-forgiftade-av-vit-flugsvamp
   och insåg att det kan ha varit personer från något annat land där vita svampar med vita skivor är ätliga... fortfarande mycket slarvigt men inte helt obegripligt. Hoppas den lille grabben klarar sig!

   Jo, skogen på hösten är härligt - vi har störtfloder i Skåne idag men imorgon ska det torka upp, så kanske läge att ge sig ut, svamparna hoppar jag över, men bara att andas lite. Så bra att du är där och tar hand om skogen när det behövs!

   Ha det riktigt bra själv! :)

   Radera
 4. Plocka svamp är ju en trevlig syssla men om man inte är säker på vad det är man lägger i korgen än mer vad man stoppar i munnen så ska man nog som du skriver hålla sig till att plocka sina champinjoner i butikshyllan. Hoppas att det går bra för den lilla killen som troligvis helt utan skuld stoppade i sig av stuvningen, och att han snart blir bättre och utan men för livet.

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller också tummarna för lillgrabben, och alla andra svampförgiftade, de flesta blir väl förhoppningsvis bara lite magsjuka.

   Kram!

   Radera
 5. Jag skrev på F.B i fjol att jag var så dålig på att hitta svamp och det var ju smart av mig. För plötsligt så kom folk med torkad svamp till mig. Har massor kvar. Var lite orolig för att nån kanske ville förgifta mig men de har gått bra som du ser.
  Måndagskramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja men det var ju ett riktigt smart sätt att "plocka" svamp på. :) Svårt att tro att någon skulle vilja förgifta dig, vem ska sköta din härliga blogg då månntro?

   Kram!

   Radera
 6. Jag har aldrig varit "glad" i svamp, men det verkar så härligt att traska omkring i skogen med gummistövlar och plocka svamp. Känns som en rogivande syssla!
  Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla gillar inte svamp, men man kan plocka och ge bort så blir man populär. ;) Som alternativ finns ju också bär i skogen, om man bor på rätt ställe. Jag tänkte ta en mini-promenad i skogen som är här i staden, finns inte så mycket att plocka men frisk luft ska det väl fortfarande finnas lite av.

   Ha det bra själv!

   Radera