lördag 14 juni 2014

Mozzarella

Fortfarande snigeltempo, mestadels, så jag har inte haft mycket att skriva om. I torsdags var det väl lite mer aktivitet dock, jag gjorde först ett par ärenden på stan, åkte sen bussen till min kära frisör på en annan ort, satt där i två timmar, hem där Mannen plockade upp mig på stationen och så for vi till en vän någon halvtimme bort för vidare transport mot en liten liten by, där en gammal gård blivit ombyggd till bl.a. en liten italiensk restaurang. Fullt ös, fast det var torsdag. Vi åt god stenugnsbakad pizza och pratade, men ljudnivån som utvecklades av ett par glada tjejgäng fick mitt huvud att susa till slut. När vi kom hem framåt halv tio kände jag mig ungefär som man brukade känna sig när man kom hem från en utekväll frampå morgonkulan, på den tiden man ägnade sig åt utekvällar.

Fredagen blev alltså ännu en slödag, utom en strand/skogspromenad framåt kvällen. På impuls gjorde vi en tjuvstart på midsommarafton och åt lax och sill och färskpotatis, så vi får väl äta kräftor nästa helg!

Tankeverksamheten går på sparlåga.

12 kommentarer:

 1. Skulle vilja smaka på en äkta stenugnsbakad pizza men det finns ingen italiensk pizzeria här i närheten så jag får väl nöja mig med en djupfryst variant av en sådan som jag äter just nu =)

  Pizzerian där jag brukade köpa pizza byggde om till en grekiskt restaurang men pizzan som jag beställde där var inte alls det jag var ute efter- den smakade bra och hade mycket färska grönsaker på men den som sagt så var det ingen "äkta" pizza vilket jag var sugen på.

  Är det på midsommar man vräker i sig surströmming? Öppnade en burk förra året och lukten var inte alls lika äcklig som alla verkar prata om- luktade mest fisk och svavel- jag hann dock inte å smacka på den eftersom planen var att jag skulle öppna burken -som vid detta tillfälle höll på att sprängas- kl 6 på morgonen och slänga den i återvinningsrummet och dra till jobbet samt låta lägenheten vädras hela dagen =) Antar att den inte alls smakar så dåligt om folk ätter det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom jag aldrig varit i Italien ska jag inte låtsas att jag vet hur en "äkta" pizza ska smaka, nöjer mig med att konstatera att den jag åt häromdagen var god. Tunn knaprig botten med lätt svedda kanter och fräscha ingredienser. Det är flera år sedan jag ensam åt upp en hel pizza.

   Surströmmingen ska traditionellt tas fram i slutet av augusti. Hur man uppfattar lukten är nog lite individuellt. Smaken är iallafall inte lika intensiv, även om jag inte uppskattar den precis. Häller man sedan på en massa hackad rödlök och gräddfil och dricker öl och snaps till så går det väl att lura i folk några sillar ;)

   Radera
  2. Men nu tror jag knappast att en stenugn i Italien skiljer sig så mycket från en i Sverige och vad som är Italiensk pizza är ju nästan omöjligt att säga- även i Italien =)

   Ja, jag ser i min kalender att surströmmingspremiären är först i augusti ändock säljs den året runt och är ju lite av ett tradition så det är nog därför många där jag bor käkar det även till midsommar =) Dock så bor jag nära dalarna och där verkar det som att folk tar extra mycket på traditioner... Det är bara så synd att partier som SD utnyttjar det här som någonting dom själva står för. Traditioner finns, fanns och kommer å finnas vare sig SD finns eller ej. =)

   Radera
  3. Hm, när jag tänker efter så tror jag att det där med surströmmingspremiär i augusti var ett (numera avskaffat) myndighetspåfund. Den blir ju ändå inte dålig på studs ;) Traditioner är ett intressant ämne. Dagens "svenska" traditioner är väl ändå ett sammelsurium av hur folk i olika landsändar, t.o.m. olika folkslag, i olika samhällsklasser, under olika tider levt, kryddat av vanor från hela världen som förts hit när vi varit ute och idkat handel eller krigat... och sedan i ständig förändring (traditionen "tacos som fredagsmys" fanns då inte när jag växte upp...) För mig är SD patetiska i sin (avsiktliga?) ignorans. Men det skulle ju vara kul att sätta dem på någon traditionell allmogediet från 1700-talet, typ unken korngröt, tunn ärtsoppa och ettersalt torkat fläsk ;)

   Radera
  4. Ja så är det nog- nu tänkte jag faktiskt inte så långt som du utan stannade endast vid det faktum att även om traditioner vore någonting beständigt så är det inte per automatiskt någonting som går hand i hand med främlingsfientligheten (ironiskt nog så betyder det väl också att traditioner inte är någonting varande utan förändras). Dvs: man kan ju ha sina traditioner utan att känna sig hotad av andra och därför är det inte heller någonting som konservativa partier har någon rätt att identifiera sig med.

   Radera
  5. Tror också det. De flesta människor håller väl fast vid en tradition så länge den fyller en funktion för dem? (undantaget situationer där de tvingas med våld eller utpressning att överge den) Att någon annan gör på ett annat sätt är inget hot, möjligtvis en inspiration, och att jag äter gravad lax är inget fördömande av dem som inte gör det, och överhuvudtaget inget politiskt statement. Det är rent patetiskt av högerpopulisterna att vilja göra min privata kultur till sin politik.

   Radera
 2. Jag var grymt sugen på en liten sillabit idag och en kall kokt nypotat men jag håller mig tills på fredag. Tog och stekte mig lite torsk och den satt fint vill jag lova. Nu blir det en promenad till jobbet, ska bli skönt att rasta sig lite så här på kvällen i det fina vädret.

  Ha en fortsatt fin kväll!

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stekt torsk är inte att förakta! Trevligt att du kan gå till jobbet, åtminstone så här års.

   Ha dig en skön söndag
   Kram!

   Radera
 3. Men så gott och så härligt, både mat och natur.
  Ta hand om dig.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns mycket att vara tacksam över.

   Kram!

   Radera
 4. Tänk att lite sill och pärer kan vara så gott. Men Pizza är ju oxå gott förstås.
  Ha nu en bra midsommar vecka och håll tummarna för att vi får lite bättre väder än idag.
  Kramen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas solen kommer att lysa på dig i midsommar, men annars får man väl tänka att regn på midsommarstången är tradition! ;)

   Kram!

   Radera